Niebezpieczne bakterie w warzywach i owocach Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 04 października 2011 09:29

Niebezpieczne bakterie w warzywach i owocach

Odkąd na rynek trafiły skażone warzywa, cała Europa zamarła. Tysiące zachorowań, kilkadziesiąt przypadków zgonu, a to wszystko za sprawą ogórków, pomidorów  i bakłażanów skażonych bakterią EHEC. Sprawa jest poważna. Ministerstwa Zdrowia kolejnych krajów europejskich, w tym także i Polski, choć dalekie są od siania paniki, to jednak wyraźnie ostrzegają przed tym śmiertelnym zagrożeniem.

altZagrożenie jest realne

Do tej pory nie udało się ustalić jednego źródła skażenia warzyw tą niebezpieczną dla zdrowia i życia ludzkiego bakterią. Spożycie owoców i warzyw z EHEC może wywołać u człowieka groźną infekcję - zespół hemolityczno-mocznicowy. Ten wielonarządowy zespół chorobowy  to najgroźniejsza dla zdrowia i życia ludzkiego komplikacja po zatruciu bakterią E-coli. Szczególnie niebezpieczna dla dzieci. Dlatego warto zachować szczególną ostrożność w kontakcie z warzywami, szczególnie tymi, które pochodzą z importu. I chociaż głównym źródłem zakażenia były dotychczas ogórki, sałaty, pomidory i bakłażany, to jednak zaleca się zachowanie szczególnej ostrożności przy spożywaniu wszelkich surowych owoców i warzyw.

Chroń Wasze zdrowie
Owoce i warzywa to  cenne źródło witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu, rozwoju i funkcjonowania organizmu. Dlatego nie powinno ich zabraknąć w menu Twojej rodziny. Co jednak zrobić, aby jedzenie warzyw i owoców było bezpieczne? Co zrobić, aby zminimalizować ryzyko zakażenia się zjadliwym szczepem pałeczki okrężnicy EHEC? Ministerialni specjaliści ds. ochrony zdrowia, służby sanitarne  i lekarze informują o trzech podstawowych sposobach zabezpieczenia się przed niebezpieczeństwem: obróbce termicznej warzyw i owoców, dokładnym myciu rąk – minimum 20 sekund, pod ciepłą wodą, z użyciem środka dezynfekującego oraz o dokładnym myciu warzyw i owoców. alt

 

Dokładne mycie warzyw i owoców
Najskuteczniejszym sposobem pozbycia się zanieczyszczeń ze świeżych warzyw i owoców jest w 100% naturalny płyn do mycia sałat, owoców i warzyw Bentley Organic. Płyn ten zabija groźne dla dzieci i dorosłych bakterie, w tym E-coli, Salmonella i Listeria. Dodatkowo wypłukuje z roślin pozostałości chemicznych nawozów i pestycydów. Stosowanie płynu jest bardzo proste,  wyciskamy 2 krople do miski z ciepłą wodą. Następnie myjemy owoce oraz warzywa przez 30 sekund. Spłukujemy i gotowe. To pewny, certyfikowany i całkowicie bezpieczny sposób pozbycia się niebezpiecznych bakterii. Stworzony w 100% z naturalnych składników takich jak ekstrakt z liści aloesu, w tym 73% składników pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych. Najwyższy ekologiczny standard  potwierdza brytyjski certyfikat organiczności Soil Association.
Płyn do mycia sałat, owoców i warzyw Bentley Organic jest wolny od szkodliwych substancji chemicznych, bezwzględny dla brudu i bakterii i bardzo skuteczny – zabija 99,9% niebezpiecznych dla zdrowia i życia człowieka substancji. Doskonale sprawdzi się zarówno podczas przygotowywania posiłków w domu, jak również w trakcie  rodzinnych pikników na łonie natury.
Więcej informacji:
www.bentleyorganic.pl

/źródło -pawlowskamedia.pl/(fcomment}

 

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 23:53