Bezglutenowa potrawka orientalna z ryżem BIO |
Wpisany przez S.Z.
|
poniedziałek, 23 sierpnia 2021 18:41 |
Bezglutenowa potrawka orientalna z ryżem BIO
Naturalnie bezglutenowy ryż Ocelio może być podstawą setek pysznych i aromatycznych dań. Dziś przygotowaliśmy wyjątkową potrawkę wegetariańską z soczewicą, warzywami i przyprawą garam masala. Danie jest również bezglutenowe, dlatego mogą je spożywać osoby na diecie lub te, które ograniczają spożywanie glutenu. Koniecznie sprawdźcie sami!
Składniki: • 100g ryżu białego ryżu długoziarnistego BIO (np. Ocelio) • 1 szklanka zielonej soczewicy • 1 czerwona cebula drobno posiekana • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 2 cm imbiru startego na tarce • 2 łyżeczki kuminu mielonego • 1 łyżeczka mielonej kolendry • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki • 1/4 łyżeczki mielonego chilli • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala • 2 szklanki wody • 2 szklanki passaty pomidorowej • 1/2 szklanki mleczka kokosowego • świeża kolendra
Metoda: 1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i imbir, smażymy przez 1 minutę i dodajemy przyprawy, oprócz garam masala. Smażymy wszystko przez 30 sekund i zalewamy całość passatą i wodą. Dodajemy soczewicę przykrywamy i gotujemy przez 30 minut. W razie potrzeby dodajemy wodę. 3. Kiedy soczewica będzie miękka wlewamy mleczko kokosowe i przyprawę garam masala. 4. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut. Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.
więcej www.ocelio.pl
Smacznego!
/źródło - / |