Jak prawidłowo umyć kieliszki i garnki, aby ich nie zniszczyć? |
Wpisany przez S.Z. |
poniedziałek, 20 lutego 2023 13:39 |
Jak prawidłowo umyć kieliszki i garnki, aby ich nie zniszczyć?Gąbka do mycia naczyń to standardowe akcesorium, po które sięgamy za każdym razem, kiedy trzeba wyczyścić naczynia lub garnki, które nie nadają się do mycia w zmywarce. W teorii sprawa wydaje się prosta – chwytamy zmywak, moczymy i przystępujemy do szorowania. W praktyce bywa różnie – czasem umyjemy dobrze powierzchnie, ale na powłoce powstaną drobne rysy. Podpowiadamy, czym myć naczynia, aby ich nie zniszczyć!
Czy można mieć jedną gąbką do wszystkiego? Teoretycznie tak, jednak nie dla każdej powłoki kontakt z twardą warstwą ścierającą zmywaka będzie bezpieczny. Potraktowanie nią ścianek bardzo delikatnych kieliszków czy dna teflonowej patelni może skończyć się nie najlepiej. Co zatem robić? Przede wszystkim stosować akcesoria do mycia naczyń zgodnie z ich przeznaczeniem – w końcu zmywak zmywakowi nierówny. Poznaj zastosowanie gąbekJest takie powiedzenie: jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. I w kontekście akcesoriów do mycia naczyń jest w nim trochę prawdy. Gąbka zazwyczaj składa się z 2 warstw – mięsistej, często wyprofilowanej, części, która chłonie wodę, a także sprawia, że zmywak dobrze się pieni – oraz szorstkiej, porowatej struktury przeznaczonej do szorowania powierzchni mocniej zabrudzonych, z przypaleniami czy resztkami zaschniętego jedzenia. I tutaj tkwi sedno sprawy. – W zależności od przeznaczenia produktu warstwa ścierająca gąbki może być twardsza lub delikatniejsza. Dopasowanie jej do czyszczonego naczynia pozwala usunąć zabrudzenia w optymalny i bezpieczny dla powierzchni sposób. Dlatego będąc na zakupach, warto czytać opisy na opakowaniach produktów i wkładać do koszyka te, które nie tyle są najmocniejsze, ale przystosowane do mycia różnego rodzaju naczyń do spożywania i przygotowywania posiłków – podpowiada Marta Krokowicz związana z marką Paclan i dodaje: – dobrym przykładem są teflonowe patelnie, których powłoki są na tyle delikatne, że podczas korzystania obchodzimy się z nimi w ostrożny sposób. To samo dotyczy mycia – aby ich nie zniszczyć, użyjmy specjalnej gąbki Teflonex. Wyczyścimy nią dokładnie patelnię, pozostawiając wrażliwe na zarysowania powłoki w nienaruszonym stanie. Podobnie wygląda kwestia mycia porcelanowej zastawy stołowej i delikatniejszego szkła – kieliszków, szklanek z podwójnymi ściankami, czy pamiątkowych karafek. Dobrze sprawdzą się zmywaki w wersji soft – miękka, gąbczasta struktura nie pozostawi śladów ani zarysowań na szklanych powierzchniach, jednocześnie dobrze sobie radząc z zabrudzeniami czy tłustymi plamami. Z kolei długą walkę z przypalonym dnem w garnku skróci gąbka z mocną warstwą ścierającą – Silver King. Czy kolor gąbki ma znaczenie?Kolorowe zmywaki kuszą dużym opakowaniem i możliwością zrobienia sporego zapasu, dlatego często to właśnie je wybieramy. Mówi się, że ich kolor stanowi pewną wskazówkę związaną z użytkowaniem tych akcesoriów. Czy słusznie? – Możemy spotkać się z opinią, że barwa gąbki zdradza jej zastosowanie, jednak nie jest to do końca prawda. Różnokolorowe zmywaki dostępne w dużych opakowaniach na pewno są praktyczniejsze od monochromatycznego zestawu, ponieważ możemy z łatwością przypisać kolor gąbki do pomieszczenia lub przeznaczenia. Na przykład żółtą wyczyścimy łazienkę, zieloną kuchnię, a czerwoną zostawimy do mycia naczyń. Taki podział sprawia, że użytkowanie zmywaków jest bardziej higieniczne, a my mamy większy porządek w domowych akcesoriach do sprzątania – podpowiada Marta Krokowicz, związana z marką Paclan i dodaje: jeśli jednak chcemy mieć pewność, że wybrana gąbka świetnie poradzi sobie z trudnymi zabrudzeniami, nie zniszczy teflonu lub nie porysuje szkieł, to postawmy na specjalnie zaprojektowane do tego gąbki i nie przywiązujmy zbyt dużej wagi do ich koloru. Czym się kierować? Przede wszystkim czytajmy dokładnie to, co znajduje się na opakowaniu – to klucz do sukcesu w znalezieniu gąbki idealnej! Twardsze, delikatniejsze, mocniej pieniące się – typów gąbek do mycia naczyń jest wiele. Warto sięgać po nie zgodnie z przeznaczeniem. Pamiętajmy także o ich mocnym odsączaniu z wody tuż po zakończonym myciu, jak i regularnym, najlepiej cotygodniowym wymienianiu na czystą. Nie czekajmy do momentu, aż gąbka będzie zużyta albo zacznie nieprzyjemnie pachnieć. Wymiana zmywaka sprawi, że użytkowanie będzie higieniczne, a w końcu korzystamy z nich właśnie po to, by utrzymać czystość. wiecej na www.paclan.pl /źródło - / |