Jesienne grzybobranie z WSP „Społem” |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 26 września 2024 19:33 |
Jesienne grzybobranie z WSP „Społem”24 września obchodziliśmy w Polsce Dzień Grzyba. To idealny moment, żeby uświadomić sobie jak ważną rolę ten składnik pełni w naszej kuchni. Świeże kurki, borowiki czy podgrzybki to symbole jesieni, ale ich smak może towarzyszyć nam także zimą i wiosną. Dzięki przetworom z możemy delektować się leśnymi skarbami przez cały rok i wykorzystywać je jako oryginalne urozmaicenie codziennych potraw. Warto do ich przygotowania sięgnąć po produkty WSP „Społem” Z lasu do słoikaGrzyby są ważnym elementem polskiej kuchni, a ich zapach kojarzy nam się z wieloma tradycyjnymi daniami, jak choćby wigilijną zupą spożywaną w niektórych regionach. Sezon na te leśne skarby przypada jesienią, więc nie bez przyczyny obchodzimy ich święto właśnie pod koniec września. Grzybobranie stało się wręcz corocznym, polskim rytuałem i sposobem na spędzanie wolnego czasu. Podczas spaceru z koszykiem wśród drzew, zbieramy jadalne gatunki, np. borowiki, maślaki, rydze czy koźlarze, z których później możemy zrobić smaczne przetwory. Do ich przygotowania warto użyć wybranych produktów WSP „Społem”. Poniżej prosty sposób na przyrządzenie grzybów z papryką i cebulą w musztardzie.
Leśne przysmakiWielu z nas w latem i jesienią, nie myśli jeszcze o zimie i zamykaniu skarbów lasu w słoikach, tylko korzysta z ich dobrodziejstw na bieżąco. W polskiej kuchni znajdziemy mnóstwo prostych przepisów na wykorzystanie świeżych, dopiero co zebranych grzybów. Na jesienne śniadanie możemy przygotować jajecznicę z dodatkiem koźlarzy. Następnie wystarczy dodać do niej 2 łyżki Majonezu Kieleckiego, dzięki któremu jajka będą bardziej kremowe. W porze obiadowej możemy zjeść makaron z podsmażonymi na maśle borowikami, do którego idealnie pasować będzie domowy sos majonezowo-śmietanowy. /źródło - / |