Jedz sezonowo – co powinno znaleźć się na wiosennym talerzu? |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 29 marca 2023 05:47 |
Jedz sezonowo – co powinno znaleźć się na wiosennym talerzu?Wiosna zawitała nie tylko na zewnątrz, ale również w naszych kuchniach. To pora roku, w której można postawić na aromatyczne, łatwe i kolorowe dania z sezonowymi warzywami i dodatkami. Sezonowe warzywa nie tylko oferują wspaniałe kombinacje smakowe, ale są również nieocenionym źródłem witamin i składników odżywczych. Wiosna na talerzu„Wiosna jest idealnym momentem na przestawienie się na świeże warzywa, które są jednym z głównych filarów diety. Idealnie, kiedy są składnikiem każdego posiłku, ponieważ stanowią doskonałe źródło błonnika, wspomagają trawienie, poprawiają pracę jelit, a także zapobiegają zaparciom. Świeże warzywa zawierają również witaminy i minerały, których potrzebuje organizm” – tłumaczy Wiola Lis, specjalistka z internetowego ekobazaru Arkana Smaku. Każde warzywo wyróżnia się wysoką zawartością określonych składników, np.: Nowalijki w diecie – dlaczego warto jeść sezonowe produkty?Nowalijki to młode warzywa wiosenne, które pojawiają się jako pierwsze w sezonie. Pierwsze nowalijki możemy spotkać w sklepach już od marca do czerwca. W Polsce warzywa wiosenne to przede wszystkim marchew, buraki, rzodkiewki, pory, cebula dymka, pomidory, kapusta, a także kiełki (brokułów, lucerny, pszenicy i sałaty). Regularne spożywanie świeżych warzyw niesie wiele korzyści dla zdrowia – pomagają one zapobiegać chorobom układu krążenia oraz zawierają antyoksydanty, które poprawiają również m.in. stan skóry.
Jak to zrobić? W doniczce należy umieścić mokrą gazę i zasiać nasiona, które po kilku dniach wykiełkują. Możemy też wykorzystać małe korzenie pora lub warzywa korzeniowe. Posadźmy je w doniczkach, postawmy na kuchennym parapecie i codziennie podlewajmy. W ten sposób uzyskamy młode warzywa i młodą zieleninę bez nawozu. Kiełki – superfoods pełne zdrowia i witamin!Kiełki to doskonałe źródło witamin, minerałów i składników odżywczych. Świeże kiełki są bogate w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik. Są niskokaloryczne, więc świetnie sprawdzają się wśród osób dbających o linię. Ich regularne spożywanie może zapobiec wielu groźnym chorobom, wzmocnić układ odpornościowy, zapobiec rozwojowi nowotworów i wyrównać niedobory witamin i minerałów. Kiełki są także idealnym rozwiązaniem dla wegetarian. Niewątpliwie zaliczane są do superfoods, czyli żywności o wysokiej wartości odżywczej. Są doskonałym wyborem jako składnik sałatek, który wzbogaca dietę, a podane na kanapkę z jajkiem urozmaicą talerz. Wzmacniają organizm, mają właściwości antyoksydacyjne i neutralizują wolne rodniki. Kupując je, warto wybierać ekologiczne, a jeszcze lepszą opcją jest ich samodzielna uprawa. Zdrowa dieta z kiszonek – dlaczego warto jeść kiszonki regularnie?Kiszonki to często pozostałości zeszłego sezonu w naszej spiżarni. Warto po nie sięgać przez cały rok. Zawierają wiele cennych witamin, minerałów i probiotyków, dzięki czemu są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na układ odpornościowy i pokarmowy.
/źródło - / |