Zdrowe nawyki żywieniowe wśród dzieci – dlaczego jedzenie warzyw i owoców jesienią oraz zimą jest tak ważne?
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 05 stycznia 2025 19:50

Zdrowe nawyki żywieniowe wśród dzieci – dlaczego jedzenie warzyw i owoców jesienią oraz zimą jest tak ważne?

Odpowiednio zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój dzieci, zarówno fizyczny jak i psychiczny. Jednak szczególnie w okresie jesienno-zimowym dostarczanie najmłodszym witamin z pożywienia jest bardzo istotne. W tym czasie ich odporność często jest obniżona, a warunki atmosferyczne sprzyjają rozwojowi infekcji. Dieta bogata w warzywa i owoce może wspierać organizm, dostarczając niezbędnych witamin i minerałów, takich jak witamina C, beta-karoten czy błonnik. Eksperci wyjaśniają, jak zachęcić dzieci do spożywania warzyw i owoców.

Warzywa i owoce – podstawa odporności

Warzywa i owoce są kluczowym elementem zbilansowanej diety, dostarczającym niezbędnych witamin, minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Regularne spożywanie tych produktów wspiera prawidłowy rozwój fizyczny i poznawczy dzieci, wzmacniając ich układ odpornościowy oraz chroniąc przed wieloma chorobami.

– W szczególności jesienią i zimą, gdy dostęp do naturalnego światła słonecznego i naturalnej witaminy D3 jest ograniczony, a dzieci spędzają więcej czasu w zamkniętych pomieszczeniach, odporność może zostać osłabiona. Właśnie dlatego dieta bogata w antyoksydanty, takie jak witamina C, beta-karoten i flawonoidy jest tak ważna u dzieci, szczególnie u tych, które intensywnie rosną. Wspierają one układ odpornościowy i pomagają chronić najmłodszych przed infekcjami sezonowymi. Jednym z przykładów jest witamina C, którą można znaleźć w owocach cytrusowych, papryce czy natce pietruszki. Odpowiednia podaż tej witaminy wspomaga produkcję białych krwinek, odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji w organizmie – wyjaśnia Katarzyna Rozbicka, Dietetyk Kliniczny Centrum Leczenia Otyłości Leszka Klimasa

Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wskazują, że dzieci w wieku 2-5 lat powinny spożywać co najmniej 250 g warzyw i owoców dziennie, natomiast dzieci w wieku 6-9 lat – minimum 350 g1.

Mini bomba witaminowa

Świetnym rozwiązaniem szczególnie w sezonie jesienno-zimowym mogą okazać się też kiełki i mikrolistki. To doskonałe źródło witamin, błonnika i składników mineralnych, które wzbogacają dietę dzieci o cenne składniki odżywcze — mogą zawierać ich nawet do 40 razy więcej niż dorosłe formy warzyw. Te drobne, ale bardzo odżywcze rośliny dostarczają wiele witamin, takich jak C, E oraz niektórych z grupy B, a także żelaza, wapnia i magnezu, które wspierają rozwój młodego organizmu.

— Włączenie kiełków i mikrolistków do codziennych posiłków jest prostym sposobem na wzmocnienie odporności i urozmaicenie dziecięcego menu, jednocześnie pomagając im przyzwyczaić się do nowych smaków i zdrowych nawyków żywieniowych. Z powodzeniem można je uprawiać przez cały rok, nawet na parapecie w domu — dodaje Aneta Powązka, dyrektor marketingu i e-commerce przedsiębiorstwa W.Legutko,

Edukacja żywieniowa

Zdrowa dieta, bogata w warzywa jest szczególnie istotna dla zachowania zdrowia u najmłodszych. Otyłość i cukrzyca typu 2 stają się coraz poważniejszym problemem wśród dzieci na całym świecie. W Polsce dotyczą one aż 32% dzieci w wieku 7-9 lat. Jest to 8 miejsce wśród badanych krajów w Europie2.
Nadmierna masa ciała w dzieciństwie zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz innych chorób metabolicznych w dorosłym życiu. Nawyki żywieniowe, które kształtują się już we wczesnym dzieciństwie mają ogromny wpływ na zdrowie w dorosłym życiu. Jednak w ostatnich latach zaobserwowano, że większość zmian w preferencjach następuje po rozpoczęciu szkoły, gdzie dzieci spędzają większość czasu3. Dlatego edukacja żywieniowa w szkołach ma ogromne znaczenie dla promowania zdrowia dzieci. Akcja "Poruszamy Polskę!" zainicjowana przez Leszka Klimasa i jego zespół ekspertów z Centrum Leczenia Otyłości Efekt Klimasa ma na celu edukację dzieci i młodzieży w zakresie zdrowego stylu życia. Inicjatywa ta ma na celu przeciwdziałanie rosnącemu problemowi otyłości wśród polskich dzieci, które według danych tyją najszybciej w Europie4. W programie specjaliści kładą szczególny nacisk na prawidłowe odżywianie oraz aktywność fizyczną. W edycji Sielska Kanapka eksperci wraz z partnerami prowadzą warsztaty w szkołach, w ramach których dzieci wysiewają mikrolistki i kiełki, a także uczą się, jak z odpowiednio wyselekcjonowanych składników przygotować zdrowy podwieczorek.

– Edycja Sielska Kanapka w ramach inicjatywy Poruszamy Polskę! jest wspaniałym przykładem, jak w praktyczny sposób można edukować dzieci na temat zdrowego odżywiania. Wspólne wysiewanie kiełków oraz mikrogreens, a także przygotowanie przekąsek i kanapek z naturalnych wysokiej jakości produktów uczy najmłodszych, że zdrowe jedzenie może być smaczne i proste do zrobienia. Badania pokazują, że dzieci, które spożywają odpowiednie ilości warzyw i owoców, mają lepszą koncentrację, więcej energii i rzadziej chorują. Edukacja żywieniowa to inwestycja w prawidłowe nawyki u najmłodszych, które będą procentować przez całe życie. Warto więc podejmować takie inicjatywy, by kształtować zdrowe i świadome społeczeństwo już od najmłodszych lat – podkreśla Aneta Powązka, dyrektor marketingu i e-commerce przedsiębiorstwa W.Legutko, partnera akcji Poruszamy Polskę!

Spożywanie warzyw, kiełków i mikrolistków oraz owoców przez dzieci, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ma kluczowe znaczenie dla ich zdrowia i prawidłowego rozwoju. Budowanie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat jest inwestycją w przyszłość, pomagającą zapobiegać wielu chorobom, w tym otyłości i cukrzycy.

1. https://www.poradnikzdrowie.pl/aktualnosci/najnowsze-wytyczne-who-tyle-warzyw-i-owocow-nalezy-jesc-w-ciagu-dnia-aa-eo1f-tNhA-68dN.html
2. https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/otylosc-u-dzieci-same-z-niej-nie-wyrosna
3. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10901392/
4. https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/aktualnosci/badania/332742,polskie-dzieci-tyja-najszybciej-w-europie


W.LEGUTKO to polski, rodzinny producent nasion, który od 1992 roku jest zaufanym dostawcą na rynku ogrodniczym zarówno polskim, jak i zagranicznym. Źródłem sukcesu marki jest praca u podstaw, blisko ziemi i z miłością do roślin. W. Legutko posiada ponad 1300 hektarów pól produkcyjnych i 236 autorskich odmian nasion. Firma dysponuje największym laboratorium nasiennym w Polsce. W. Legutko jest inicjatorem i organizatorem kampanii edukacyjno-społecznej #ZDROWOROSNA, której celem jest krzewienie postaw proekologicznych i zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci. Więcej informacji o akcji można znaleźć na stronie producenta: https://legutko.com.pl/pl/hobby/zdroworosna-2023/

/źródło - /